Tørkeproblemer? Denne teknologien kan bokstavelig talt få det til å regne

https://edition.cnn.com/2018/09/30/tech/cloud-seeding-weather-modification/index.html

(CNN Business)Ikke kall dem værgudene, men dette selskapet kan faktisk få det til å regne.North Dakota-baserte Weather Modification International bruker fly for å målrette skyer og trekke ut mer regn fra dem.Konseptet, kalt cloud seeding, har eksistert i flere tiår. Men det haster raskt på grunn av klimaendringer og en raskt voksende global befolkning, som har forstyrret den globale vannforsyningen.Innen 2025 kan to tredjedeler av verdens befolkning møte vannmangel, ifølge World Wildlife Fund.Weather Modification beskriver skyfrø som “en forbedring” av den naturlige nedbørsprosessen. Teknologien gjør stormer mer effektive ved å få ekstra fuktighet ut av skyene.”Hvis det [er] ingen skyer på himmelen som har fuktighet i seg, kan vi ikke gjøre noe,” sa Brian Kindrat, flykaptein ved Weather Modification, til CNNMoney’s Rachel Crane. “Det vi kan gjøre er å utnytte det som er der og hjelpe mors natur.”For å gjøre dette retter piloter seg mot skyer med mye fuktighet og injiserer små mengder av et inert kjemikalie, som er en sølvjodidblanding. Vannet i skyene kondenserer rundt de nye partiklene og blir tungt. Deretter faller det til bakken som nedbør.”Tanken er at når vi først er på toppen av en storm, når dette passerer gjennom flytende vann, vil det fryse det og gjøre det til snø, slik at det kan falle ut av skyen,” sa Kindrat.Cloud seeding fikk ikke mye oppmerksomhet før 2017 da National Science Foundation finansierte en studie for å bestemme dens effektivitet. Weather Modification, lansert i 1961, ga fly til studien.Selskapet ser på skysådd som en del av en løsning for tørke.”Vi kommer ikke til å løse store klimaskift i områder, men hvis du gikk tilbake og du så i California og sa om vi hadde ytterligere 10%, 15%, 20% av snøbaggen og nedbør de siste 10 årene .. . det ville være vesentlig annerledes, “sa Neil Brackin, president for Weather Modification.Snowpack er pakket snø som smelter sakte. Den mater bekker og elver når den smelter.Bedrifter er også interessert. Idaho Power, som betjener over 500 000 kunder og har 17 vannkraftverk, investerte mer enn $ 3 millioner dollar i et skyfrøprogram for å øke snøpakken i Idahos høyeste fjell.”Det er det som strømmer våre bekker og elver som strømmer til hydrosystemet vårt senere på sommeren og høsten, og det er da vi trenger den ekstra energien,” sa Shaun Parkinson, vannressursleder i Idaho Power.Som et resultat av skyfrøprogrammet ser det en økning på 8% til 15% i snowpack. I gjennomsnitt betyr det at det kan drive 60000 ekstra boliger, ifølge selskapet.Selskapet har også sett en avkastning på 300% på investeringen, som tilsvarer $ 9 millioner dollar i vann som ellers ikke ville ha falt på fjelltoppene.Men Idaho Power er ikke den eneste som drar fordel, ifølge Weather Modification.”Med sky som sår et program som dette, er det en stor fordel for noen som Idaho Power, men at ekstra vann også er der for kommunen. Det er der for landbruk, det er der for forbruk. Så alle drar nytte,” sa Weather Modification’s Brackin.Men det er bekymringer for skyfrøets langsiktige innvirkning. For eksempel er det uklart hvordan det å regne i en stat påvirker en naboland. Det er også opp til debatt hvem som “eier” vannet – som hvilken stat eller land – som kommer ut av skyene.Det er også miljøspørsmål, for eksempel de som er relatert til langtidsvirkningen av sølvjodid.Selv om noen kritikere kan ha bekymringer for selskaper som påvirker været, bestrider selskapet at det “spiller Gud”.”Vi spiller egentlig ikke Gud. Jeg tror det virkelig overvurderer hva vi gjør,” sa Brackin. “Vi er veldig spesifikke og målrettede og miljøvennlige i det vi gjør for å forbedre den naturlige nedbøren.”

CNNs Rachel Crane, Bronte Lord og Alfredo Alcantara bidro til denne rapporten.

Legg igjen en kommentar