Kina utvider værmodifiseringsprogrammet til å dekke større område enn India

4. desember 2020 

Kilde

“Hong Kong (CNN) Kina avslørte denne uken planer om å utvide et eksperimentelt værmodifiseringsprogram drastisk til å dekke et område på over 5,5 millioner kvadratkilometer (2,1 millioner kvadratkilometer) – mer enn 1,5 ganger den totale størrelsen på India.I følge en uttalelse fra statsrådet vil Kina ha et “utviklet værmodifiseringssystem” innen 2025, takket være gjennombrudd innen grunnleggende forskning og nøkkelteknologier, samt forbedringer i “omfattende forebygging mot sikkerhetsrisiko.”I løpet av de neste fem årene vil det totale arealet som dekkes av kunstig regn eller snøfall nå 5,5 millioner kvadratkilometer, mens over 580 000 kvadratkilometer (224 000 kvadratkilometer) vil bli dekket av hagldempingsteknologier. Uttalelsen la til at programmet vil hjelpe til med katastrofehjelp, landbruksproduksjon, nødhjelp til skog- og gressmarkbranner og håndtering av uvanlig høye temperaturer eller tørke.Kina har lenge søkt å kontrollere været for å beskytte oppdrettsområder og for å sikre klar himmel for viktige begivenheter – det så skyer før OL i Beijing 2008 for å redusere smog og unngå regn foran konkurransen. Viktige politiske møter i den kinesiske hovedstaden er beryktet for å nyte vakker klar himmel, takket være værendring og nedleggelse av fabrikker i nærheten .En arbeider skyter raketter for skysådd i et forsøk på å få regn i Huangpi, Kina 10. mai 2011.En arbeider skyter raketter for skysådd i et forsøk på å få regn i Huangpi, Kina 10. mai 2011.Som et konsept har skysåing eksistert i flere tiår . Det fungerer ved å injisere små mengder sølvjodid i skyer med mye fuktighet, som deretter kondenserer rundt de nye partiklene, blir tyngre og til slutt faller som nedbør.En studie finansiert av US National Science Foundation, publisert tidligere i år, fant at “skyfrø kan øke snøfallet over et bredt område hvis de atmosfæriske forholdene er gunstige.” Studien var en av de første som definitivt fant ut at skysåing fungerte, da det tidligere hadde vært vanskelig å skille nedbør som ble opprettet som et resultat av øvelsen fra normalt snøfall.Denne usikkerheten hadde ikke stoppet Kina med å investere mye i teknologien: Mellom 2012 og 2017 brukte landet over 1,34 milliarder dollar på forskjellige værmodifiseringsprogrammer. I fjor, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua , var værendring med på å redusere 70% av hagelskadene i Kinas vestlige region Xinjiang, et viktig landbruksområde.Og mens andre land også har investert i skysåing, inkludert USA , har Kinas entusiasme for teknologien skapt alarm, særlig i nabolandet India, der landbruket er sterkt avhengig av monsunen, som allerede har blitt forstyrret og blitt mindre forutsigbar som en resultat av klimaendringer .India og Kina møtte nylig langs deres delte – og sterkt omstridte – grense i Himalaya , med de to sidene i deres blodigste sammenstøt i flere tiår tidligere i år. For år, noen i India har spekulert i at været modifikasjon potensielt kan gi Kina kanten i en fremtidig konflikt, gitt viktigheten av betingelser til enhver troppebevegelser i ugjestmilde fjellregionen.Selv om hovedfokus for Beijings værmodifisering ser ut til å være innenlands, har eksperter advart om at det er potensial for innvirkning utenfor landets grenser.I en artikkel i fjor sa forskere ved National Taiwan University at “mangelen på riktig koordinering av værmodifiseringsaktivitet (kan) føre til anklager om” stjeling av regn “mellom nabolandene”, både i Kina og med andre land. De pekte også på mangelen på et “system for kontroll og saldo for å lette gjennomføringen av potensielt kontroversielle prosjekter.””Det vitenskapelige beviset og den politiske begrunnelsen for værendring er ikke gjenstand for debatt eller bred diskusjon (i Kina),” skrev forfatterne. “I tillegg utfordres ledelsens tilbøyelighet til teknologisk inngrep i å temme forskjellige værsystemer sjelden av alternative synspunkter.”Noen eksperter har spekulert i at suksess i værmodifisering kan få Kina til å vedta mer ambisiøse geo-engineering-prosjekter , særlig ettersom landet lider av effektene av klimaendringene. Radikale løsninger som å så atmosfæren med reflekterende partikler kan teoretisk bidra til å redusere temperaturen, men kan også ha store uforutsette konsekvenser, og mange eksperter frykter hva som kan skje, var et land som skulle eksperimentere med slike teknikker .

Legg igjen en kommentar